Inte nog med att hela Hornstull fylls av loppisbord, Ekoguiden bjuder dessutom på klädbyte under dagen.

På Återvinningsfestens innergård hos Summit kan du, utan en krona på fickan byta till dig sommarens snyggaste outfit. Jennie Johansson, projektledare på Medveten konsumtion som står bakom klädbytet, är veteran i bytarsammanhang. Hon har arrangerat över femton byten med upp till 1 000 deltagare per gång. Här svarar hon på några frågor inför klädbytet.

Varför ordnar Medveten konsumtion ett klädbyte?

Varje år köper vi svenskar 130 000 ton kläder. Samtidigt kastar vi 70 000 ton. Tänk att mer än hälften av de kläder du köper åker i soptunnan varje år. Utslaget per person innebär det att vi slänger över åtta kilo varje år. Genom att byta bort dina plagg i stället för att slänga maxar du deras livslängd och de slipper hamna i soporna innan de är utslitna. Smart för både miljön och plånboken.

Hur går det till på klädbytet?
Rensa ur garderoben, ta med dina tre finaste plagg du inte längre vill ha. Byt in mot en värdecheck, därefter kan du fynda lika många plagg som du lämnat in att uppdatera din garderob med.

Vilka plagg ska vi ta med oss till bytet?
Rensa garderoben och plocka ut några snygga, hela och rena plagg som du tröttnat på. Tänk på att ta med dig plagg som du tror andra vill ha. Glöm inte ta med dig accessoarer och skor. Det brukar vara poppis! Ta även med dig din kompis/brorsa/pojkvän/farsa eller något ur deras garderob. Utbudet av herrkläder är oftast mindre än damdito och det vill vi ju ändra på!

Och vad ska vi lämna hemma?
Det som ofta ligger kvar efter ett byte är trikåtoppar. Alltså; om din topp inte är speciell eller väldigt fin, ta inte med den. Strunta också i kläder med reklamtryck, underkläder och strumpor. Tänk också på att plaggen du tar med dig ska vara luktfria och utan t ex katthår.

Vad är ditt bästa tips inför bytet?
Kom och lämna in dina plagg mellan 10.00-12.00. Då är du redo att börja byta när startskottet för själva bytet går kl 12.00. Och tipsa gärna dina mest välklädda kompisar att vara i tid!

Kommer det hända något mer på innergården under dagen?
Ja! På Bar och café SUMMIT kan du köpa ekolunch i Kolonis pop-uprestaurang, svalka dig med en fairtrademärkt dricka, testa fairtrademärkt och ekologisk choklad som inte går att hitta någon annanstans, eller ta en lokalbryggd öl på uteserveringen eller i baren. Det kommer även finnas remake-designers på plats som vet hur man kan göra om det där plagget som kanske inte passar vid första anblick. Detsamma gäller cyklar! Och mer är på gång. Ett härligt häng, helt enkelt.

MEDVETEN KONSUMTIONS KLÄDBYTE – DETALJER

Var: Summit Skofabrikens innergård, ingång från Hornsbruksgatan 23

Datum: 31:a maj

Inlämning: 10.00-12.00

Byte och inlämning: 12.00-14.00

Max antal plagg: 3

Endast vuxenkläder.

Länk till eventet:
https://www.facebook.com/events/839024062800206/

 

VID FLER FRÅGOR KONTAKTA JENNIE

  • Jennie Johansson
    Jennie Johansson Projektledare Ekoguiden - Tel: 0707 - 55 38 50

    Jennie Johansson är projektledare för klädbytet. Om du vill vara volontär eller har några frågor är du välkommen att kontakta henne.  

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *