Återvinningsfesten 2021 uppskjuten tills vidare

Vi kan tyvärr inte i dagsläget planera för nästa upplaga av Återvinningsfesten innan vi vet mer om hur utvecklingen av pandemin ser ut. Tack för visad förståelse. Vill du stötta oss ekonomiskt under tiden så ökar det chansen att vi kommer att kunna genomföra Återvinningsfesten igen. Då kan du swisha till 123 90 06 891 eller bli medlem. Tack för ditt stöd!

Återvinningsfesten 2020 inställd!

INSTÄLLT!

Tyvärr, på grund av rådande omständigheter har vi valt att ställa in Återvinningsfesten 2020. Det är jättetråkigt så klart, men vi har helt enkelt inte råd att arrangera eventet i år. Detta bland annat för att vi inte lyckats få in tillräckligt med sponsorer för att kunna genomföra eventet samt att vår planering, som börjar redan i januari, nu laggar efter rejält.

Vi är en liten förening med små ekonomiska muskler som vänder på varje krona och coronaepidemin slår hårt mot oss, precis som andra småföretagare och föreningar. Vi har en del stora kostnader förknippade med Återvinningsfesten, såsom polistillstånd, flyers och marknadsföring, och vi brukar gå +-0, men i år lutar det mot att vi skulle behöva gå mycket back på eventet och det går bara inte hur mycket vi än vill – vi får inte ihop det. Detta efter två år av nedskärningar av statliga organisationsbidrag till civilsamhället (alltså konsumentföreningar som oss och andra ideella föreningar), vilket gjort oss extra sårbara och vi har helt enkelt ingen buffert kvar.

Vi hoppas att ni har förståelse för vårt resonemang och att ni ändå vill komma tillbaka nästa år!

Om du har möjlighet så uppskattar vi allt stöd vi kan få, för att kunna genomföra Återvinningsfesten, våra andra kampanjer såsom White Monday, och andra event i framtiden. Swisha din gåva till 123 900 68 91. Tack! ♥

/Föreningen Medveten Konsumtion

Mindre än 24h kvar till Återvinningsfesten!

Mindre än 24h kvar till Nordens Största Loppis, Återvinningsfesten i Hornstull! Imorgon kl. 10-16 smäller det ?

I år är det lite extra tack vare SPP och deras stipendium ”Klart du kan” som eventet blir av – vilket vi är så tacksamma för!

☀️??

”Stipendiet som hjälper dig att hjälpa” – tänk vilket jättebra påhitt! Ett stipendium för oss som vill göra världen lite bättre.

?❤️

För oss innebär det att hjälpa konsumenter att konsumera mer cirkulärt genom att främja second hand. Andra lokala samhällsförbättrare som fått stipendiet är bland andra Missing People Sweden MaskrosbarnSustainergies och Klimatriksdagen.

????

Vi säljer t-shirts – för 3000 kronor

Som svar på den stora varumärkes- och konsumtionshetsen i samhället väljer Nordens Största Loppis, Återvinningsfesten i Hornstull, att sälja second hand t-shirts till ett pris som är minst sagt högt. En märkeströja att vara stolt över – på riktigt.

Den enda skillnaden mellan tröjan och de du vanligtvis hittar i fyndkorgen på loppis är en logga där det står “3000 kronor”.

– Vi ser hur ”exklusiva” varumärken klistrar på sin logga på rätt ordinära kläder och säljer dem för hutlösa priser, så vi tänkte att det skulle vara intressant att göra samma sak med en återbrukad t-shirt. Med en viktig skillnad: att här går pengarna till en god sak – vårt arbete för att främja en mer hållbar konsumtion, säger Jonna Elofsson Bjesse, kommunikationsansvarig för Medveten konsumtion, som anordnar Återvinningsfesten.

Återvinningsfesten går av stapeln i Hornstull söndag den 26 maj. Vinsten från försäljningen av tröjorna går till organisationen Medveten konsumtions arbete för ett mer hållbart samhälle genom att främja en mer hållbar konsumtion.

– Köper man en svart t-shirt med en stor märkeslogga på gör man ju det för att visa att man har råd, med den här tröjan tar vi det till nästa nivå. Samtidigt är det viktigaste för oss att väcka en diskussion kring konsumtions- och märkeshetsen – inte att tröjorna säljer bra, säger hon.

Vill utmana märkeshetsen i modebranschen

Ett multinationellt företag syr i ett fattigt land upp en svart t-shirt med sin logga på. Kostnaden uppgår till nästan ingenting. Sen fraktas den med flygplan runt halva jordklotet, hängs upp i en butik och säljs för 20 gånger mer än den kostade att göra.

Varför?
För att vi betalar för varumärken, vi betalar för loggor, vi betalar för att visa att vi har råd att betala. Därför har vi bestämt oss för att skapa en t-shirt som tillgodoser alla dessa behov. En snygg logga och ett äckligt högt pris – samtidigt som pengarna går till Medveten Konsumtions arbete för en hållbar värld, och påverkan på miljön är minimal.

Vi är en organisation som vanligtvis jobba med hållbarhetsfrågor och med att arrangera den här loppisen. Anledningen till att vi nu valt att ge oss in i modebranschen är dels att väcka debatt, dels att dra in pengar till vårt arbete för ett samhälle fritt från konsumtionshets. Vanligtvis hade tröjan kostat 30 kronor här på Återvinningsfesten men nu har vi klistrat på en logga och säljer den för 3000 kronor.

Du kan kalla det high fashion – vi kallar det mode med ett högre syfte.

Läs mer om 3000 kronor här.

Detta händer under Återvinningsfesten

Nu är det bara några dagar kvar till Återvinningsfesten, på söndag! Yippie!

I år firas Återvinningsfesten för femtonde året i rad. Förutom att fynda hos alla Hornstullsbor och hänga med andra loppisentusiaster har arrangörerna föreningen Medveten Konsumtion fixat andra roliga aktiviteter!

Utanför Gallerian längst ner på Hornsbruksgatan kan du:

– Hämta en gratis säljpåse hos Sellpy
– Vinna en bil för en dag hos elbilspoolen aimo
– Hitta miljövänliga mensskydd hos ImseVimse
– Fixa & laga dina loppisfynd med Don för Persons verktyg och hantverkare!
– Lämna kläder och prylar till Stockholms Stadsmission
– Lämna bärbart farligt avfall till Stockholm Vatten och Avfall

Inne i Gallerian kan du:

– Skapa nya saker av dina loppisfynd (porslin, dukar, ljusstakar, lampskärmar etc) med hjälp av Don för Persons inredare Maria Kingsley Design. Läs mer här!

På Lindvallsplan kan du:

– Besöka Återvinningsfestens arrangör Medveten Konsumtion där det händer lite överraskningar under dagen.
– Hänga med Hygglos uthyrare och ta bild i deras photobooth. Musik, bullar & roliga prylar!

Allt är givetvis helt gratis! Vi ses på söndag den 26/5.

Välkommen du med!

ÅTERVINNINGSFESTEN 26 MAJ 2019

Vi har nu äntligen fått tillståndet för Återvinningsfesten 2019, och som vanligt anordnar vi en härlig folkfest sista söndagen i maj, denna gång den 26 maj mellan 10-16!

Folkfesten drivs av den ideella föreningen Medveten Konsumtion och sponsras av flera samarbetspartners och Hornstull Centrum. Viktigt att uppmärksamma för boende i Hornstull som tänkt sälja är att området mellan biblioteket & Espresso House till största delen är reserverat för arrangören och sponsorer, men från kl 09.30 kan boende ställa upp bord där i mån av plats. Ladda ner denna blankett för att läsa andra viktiga saker också 🙂

Uppställning för boende i Hornstull sker från klockan 09.00 och allt ska vara nedplockat och städat klockan 17.00.

Här på vår hemsida kan du anmäla dig som säljare till årets Återvinningsfest om du är boende i Hornstull, signa upp på vårt nyhetsbrev, kontakta oss samt läsa mycket mer om årets folkfest, dess historia men också de härliga aktiviteterna som kommer anordnas under dagen!

Detta år firar Återvinningsfesten dessutom FEMTON ÅR, vi återkommer med mer spännande nyheter om det framöver! Allt är givetvis helt gratis! Vi ses på söndag den 26/5.

Kalasiga hälsningar,

Föreningen Medveten Konsumtion & teamet bakom Återvinningsfesten

VILL DU VARA FUNKTIONÄR PÅ ÅTERVINNINGSFESTEN 2019?

Nordens största loppis går av stapeln för 15:e året i rad den 26 maj i Hornstull! Sista söndagen i maj varje år fylls Hornstull med loppis, festliga aktiviteter och glädje. Alla är välkomna att fynda då Hornstullsborna säljer sina prylar på gatorna i kvarteren runt Långholmsgatan.

Återvinningsfesten håller på mellan 10-16, och som funktionär behöver du vara där en stund innan festen drar igång. Det finns även möjlighet att hjälpa till delar av dagen, på förmiddagen eller eftermiddagen. Under dagen kommer du, tillsammans med oss på Medveten Konsumtion och de andra funktionärerna, att gå runt på området och se till så att allt fungerar som det ska. Du hjälper oss att informera, svara på frågor och sprida en trevlig stämning. Självklart finns också tid att fynda! Vi bjuder även på lunch till alla Återvinningsfestens funktionärer som tack för hjälpen.

Vill du, eller vet du någon som skulle vilja, vara funktionär och göra Återvinningsfesten 2019 till den bästa hittills?!

Mejla din intresseanmälan eller om du har fler frågor till atervinningsfesten@medvetenkonsumtion.org

TACK ALLA <3

Tusen hjärtliga tack till alla som på ett eller annat sätt medverkade på årets Återvinningsfest – Nordens största loppis i Hornstull som arrangerades av oss på Medveten Konsumtion. Återvinningfesten som vanligt sista söndagen i maj, nästa år 26 maj 2019.

Under dagen cirkulerade återigen drygt 100 000 och vi är så glada att vi fick fint väder, och för alla er. Tusen tack till sponsorerna som gör detta möjligt och hoppas att ni njöt av dagen lika mycket som vi gjorde i återbruksanda. Kontakta oss gärna om ni vill hjälpa till nästa år!

Fotograf: www.greenpix.se

Detta händer på Återvinningsfesten

Nu är det bara några få dagar kvar till Återvinningsfesten på söndag, tjohoo!

Extra kul för barnen i år är att Samita kommer uppträda ett par gånger under dagen, hon är 4 meter hög och gjord av återvunnet material.

Utanför Gallerian längst ner på Hornsbruksgatan kan du:
Fynda hos Tradera och deras influencers
Hämta en gratis tiptappning hos Tiptapp
Lämna kläder och prylar till Stockholms Stadsmission
Lämna bärbart farligt avfall till Stockholm Vatten och Avfall

Inne i Gallerian kan du:
Laga ett par byxor gratis hos Repamera (max ett par/person)
Gå på Remake, Stockholms Stadsmission:s workshop ”If you don’t have one, make one”

Hornhuset kan du lyssna på Pär Holmgren och Staffan Lindbergs föreläsning och sång kl. 13.00-14.30, där de målar upp bilden av dagens globala utmaningar och dess lösningar ur ett skrämmande, inspirerande, artistiskt och vetenskapligt perspektiv. Perfekt sätt att kombinera lunchen med!

Allt är självklart helt gratis! 

Glöm inte att vi alla städer upp efter oss, uppställning sker från klockan 09.00 (ni som bor längst ner vid Hornsbruksgatan, ladda ner nya anvisningar här) och ladda ner nya regler här. Allt ska vara nedplockat vid 17.00. Våra funktionärer kommer under dagen påminna er om detta, och också se till att vi följer polisens anvisningar. Stockholms Stadsmission kommer i år också se till att en lastbil också kommer söder om Långholmsgatan och våra funktionärer kommer visa er vart, när vi vet vart den får plats.

1 VECKA KVAR! Kom & fira med Samita!

Samita kommer besöka oss under Återvinningsfesten och göra ett par uppträdanden med musik. Hon är gjort av återvunnetmaterial och är hela 4 meter hög! Kom och delta i folkfesten, idag är det en vecka kvar. Wihoooo!